tapeta (arhiv)

2007

Hono
[11. 10. 07]

Lučka Hono je električna svečka, ki je bila oblikovana z namenom, da se ustvari naravna in prijetna svetloba podobna svetlobi sveče s pomočjo LED žarnice. Svečka se prižge in ugasne z vžigalico. Svetloba plapola kot plamen in se ugasne, če v njo pihnete … »


Imenovana prva sodna izvedenca za področje oblikovanja
[20. 09. 07]

Oblikovalca vizualnih komunikacij Vesna Brekalo in Sašo Urukalo sta 14. 9. 2007 prejela imenovanje za sodnega izvedenca. V razvidu za sodne izvedence, ki ga vodi Ministrstvo za pravosodje, je njuno strokovno področje opredeljeno kot izvedenstvo za področja oblikovanja vizualnih sporočil, industrijskega oblikovanja in oglaševanja … »


SALONE SATELLITE NA MILANSKEM POHIŠTVENEM SEJMU
[12. 06. 07]

Tudi letošnji najprestižnejši pohištveni sejem v Milanu ni minil brez slovenkih predstavnikov. Salone Satellite, ki je namenjen predstavitvi mladih in inovativnih oblikovalcev in arhitektov iz celega sveta, zagotovo predstavlja enega zanimivejših dogodkov na sejmu. Na njem sta se predstavila letos dva oblikovalca: Nika Zupanc in Matej Štefanac … »


« First  <  6 7 8

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije

[18. 02. 20]

Realnost se umika imaginarnemu in hkrati zahteva zase svoj prostor. Virtualni kozarec vode nas najverjetneje zaenkrat še ne odžeja. Atomizacija družbe in komunikacija skozi števina socialna orodja, še ne pomeni socializacije – ali pač.

Predmet ali vidno sporočilo kot oblikovalska naloga in vsakič znova zapleten izziv zdaj postane neotipljiv akter navideznih prostorov, v katerih se prepletajo vtisi razmišljanj, uvodnih skic in zapisov z virtualnimi modeli in posnetki oblikovalskih del iz realnosti. Oblikovalska razstava se spremeni v gledališko predstavo, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh manifestacijah od intimnega sveta oblikovalca do občutenosti končnega v realnosti uporabnikov. Razstava bo intimno, deloma interaktivno, doživetje vsakemu obiskovalcu – gledalcu posebej in hkrati prikaz prihajajočih tehnologij, ki postopoma spreminjajo človeško okolje.

Osrednji razstavni prostor CD zavzame enigmatična temna kocka – črna snov v kateri se splete svet vizualnih sporočil, konfrontacij oblik in razmislekov. Hkrati se osebna sporočila številnih oblikovalcev pojavijo obešena in lebdeča nad publiko in kot polje pozivov k razmislekom predstavljajo obiskovalcem uvod v soočenje z individualno izkušnjo temne snovi.

Ta se manifestira v štirih različnih poljih pogledov, kakor štiri strani neba nakazujejo različna okolja, okoliščine in stanja morebitnih razmislekov. Gre le za očala na vsaki od stranic objekta, ki omogočijo gledalcu intimno izkušnjo vstopa v navidezno notranjost.

Sporočilo razstave utemeljuje Bamanovo besedilo:
»Zaradi negotovih ekonomskih in družbenih razmer se moški in ženske učijo dojemati svet – in to ves svet skupaj z drugimi ljudmi - kot zabojnik, poln zavrgljivih predmetov, predmetov za enkratno rabo. Poleg tega se zdi, da je svet sestavljen iz »črnih skrinjic«, ki so hermetično zapečatene, ki naj bi jih uporabniki nikdar ne odprli.«
Zygmunt Bauman, Tekoča moderna

Vodja projekta in idejna zasnova razstave:
Jurij Dobrila
Strokovna ekipa DOS:
Danijela Grgić,
Nataša Vuga

Besedila:
Jurij Dobrila, Danijela Grgić

Tehnična podpora in izvedba:
ArtRebel9 / Sebastjan Požlep, Matjaž Požlep

Fotografije: Jan Jamšek, Jurij Dobrila, Kristina Bursać, Ministrstvo za Kulturo,

Pokrovitelji razstave:
Ministrstvo za kulturo RS,
ArtRebel9,
BigBang,
Donar,
Pirnar.


Avtor:


Društvo Oblikovalcev Slovenije