tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

SALONE SATELLITE NA MILANSKEM POHIŠTVENEM SEJMU

[12. 06. 07]

Tudi letošnji najprestižnejši pohištveni sejem v Milanu ni minil brez slovenkih predstavnikov. Salone Satellite, ki je namenjen predstavitvi mladih in inovativnih oblikovalcev in arhitektov iz celega sveta, zagotovo predstavlja enega zanimivejših dogodkov na sejmu. Na njem sta se predstavila letos dva oblikovalca: Nika Zupanc in Matej Štefanac.

Nika Zupanc se je letos na Milanskem sejmu predstavila s projektom La femme et la maison: Ordinary life, disturbed by Nika Zupanc. Z njim oblikovalka nadaljuje svoje raziskovanje vloge emotivne ergonomije v industrijskem oblikovanju.

Avtorica se v letošnji kolekciji ponovno sooča z vsakdanjimi predmeti, z ikonami navadnosti, povprečja, dolgočasja in nezanimivosti - vsaj s stališča mladih urbanih generacij, ki verjamejo, da so borbe njihovih babic že dobljene. Nika Zupanc s svojimi oblikovalskimi intervencijami zgodbam o zmagi v domači kuhinji ne verjame takoj. Raje jih še enkrat temeljito postavi pod vprašaj.

Med pregovorno zdolgočasenim piktogrami se tako v letošnji kolekciji znajdejo omelo, lepotilna miza in stol. Izbor običajnih predmetov, ki sodijo v vsak dom, preseneča prav s svojo vsakdanjostjo. Vendar slednja, preoblečena v nove , visoko tehnološke materiale in skoraj fetišistično oblikovanje pridobi popolnoma nov pomen.

V sociološkem smislu orodja, ki so malodane simbol poslavljajočega se patriarhata in privezanosti ženske na dom, postanejo nagajive igrače sodobnih uporabnic in uporabnikov. Bleščavo umeščena v bivalni prostor v prvi vrsti funkcionirajo kot objekti s sprevrženim pomenom, s katerimi uporabniki gradijo svojo novo življensko in potrošniško identiteto. Njihova oblika kljub močno izraženi dvopomenskost še vedno temelji na modernističnem izreku “Form follows function”, le da se je po avtoričinem mnenju pomen izreka v novem mileniju malce raztegnil. Emotivna vrednost izdelkov serijske proizvodnje se namreč danes vidi kot nujna funkcija (in nikakor ne okras ali dekor) ter eden od pomembnejših parametrov, ki bi ga stroka, sploh v službi ozaveščenih uporabnikov, morala upoštevati in prepoznati.

Od tu naprej preizpraševanje o smotrnosti naslova La Femme et la maison najbrz ni več vprašanje. Odgovor je namreč popolnoma jasen. Danes se, ironično, Žena in Dom v veliki meri vidita prav tako, kot ju oblikuje in iterpretira Nika Zupanc. Da sta za začimbo in prevratni poudarek zapisana v klišejsko lahkotni in frivolni francoščini, je vsekakor nujno in več kot dobrodošlo.

Svež pristop k oblikovanju predmetov, ki ga odlično razlagajo zgodbe, pripete na vsakega od njih, je tudi letos strokovna javnost nagradila z velikim zanimanjem in medijsko pozornostjo. Drzimo pesti za proizvodnjo!

Matej Štefanac se je predstavil z dvema izdelkoma: počivalnikom "Tongue chair" in stolčkom "Alone in Kyoto". Zadovoljen z odzivi, je z mislijo že nestrpno orientiran v razvoj novih izdelkov.

Tongue Lounge chair Povdarjen skulpturalen pristop k oblikovanju. Celostno organska forma navdihnjena z naravo, nakazuje mehkobo linij lista in igrivo nakazuje iztegnjen jezik. Zaradi nižjih stroškov proizvajanja in distribuiranja, je sestavljen iz dveh kosov. Material: krviljena vezana plošča

Alone in Kyoto /stool "Alone in Kyoto" poimenovanje izhaja iz Kyotskega protokola, sporazumu o zmanjševanju škodljivih emisij v zraku. Opozarja na njegovo učinkovitost in bojkot nekaterih držav. Ko v skupnem boju ostaneš sam... Navdihnjen z origami oblikami. Material: recikliran les (simbolično prebarvan v črno)


Avtor: Lenka Kavčič


Društvo Oblikovalcev Slovenije