tapeta (arhiv)

2008

Prvi posvet o ergonomiji
[23. 10. 08]

Podprli smo "PRVI POSVET O ERGONOMIJI", ki bo skrbel za ZDRAVO in kvalitetno sedenje! … »


Oblikovalski presežki četrtletja
[09. 10. 08]

Blagovna znamka Vertigo Bird je bila javnosti prvič predstavljena na Mesecu oblikovanja konec leta 2007 … »


Oko za oko
[18. 07. 08]

Jakopičeva galerija, Oko za oko, razstava selekcije del študentov oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani od 03.07. do 03.08. 2008 … »


DOS-ovo priznanje četrtletja - pomladi
[11. 06. 08]

Društvo oblikovalcev Slovenije je ponovno izbiralo med najboljšimi oblikovalskimi stvaritvami, ki pomenijo presežnike v slovenskem prostoru in dodelilo “Priznanje četrtletja”. … »


V posmeh prizadevanjem oblikovalske stroke
[02. 04. 08]

V posmeh prizadevanjem oblikovalske stroke je slab mesec dni po posvetu Oblikovanje za državo v Cankarjevem domu v Ljubljani izšel razpis Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG Celje) za prenovo celostne grafične podobe SLG Celje … »


Neustrezno pripravljen razpis ali zakaj je nekatere razpise bolje ignorirati
[02. 04. 08]

Samo šestnajst dni po okrogli mizi v Cankarjevem domu, na kateri je oblikovalska stroka opozorila na neustrezno in nestrokovno pripravljene razpise za pridobitev oblikovalskih rešitev, je: … »


Prijava zoper avtorje oglasa
[30. 01. 08]

V zborniku Golden drum report 2007 je bil objavljen oglas agencije Original z motivom nosečega otroka zraven pa zapis Young and experienced. Ker gre za žaljiv ter moralno in etično vprašljiv motiv, smo se kot osrednje stanovsko združenje s področja oblikovanja dolžni javno kritično odzvati … »


2007

Oblikovalski presežek jeseni
[23. 12. 07]

Za najboljše delo jesenskega izbora je bila izbrana ogrlica “ujeti val” oblikovalke Ande Klančič. Izbor je opravila komisija Društva oblikovalcev Slovenije v sestavi: Ksenija Baraga, Edi Berk, Vesna Brekalo, Ljubica Čehovin, Robi Ilovar, Peter Jamšek, Marko Japelj, Lenka Kavčič, Maša Maleš, Jernej Stritar, Julija Zornik … »


Priprava osebne predstavitve na spletnih straneh dos
[19. 12. 07]

Vse člane, ki na spletni strani DOS doslej še niste predstavljeni, ponovno vabimo, da nam posredujete potrebne podatke in materiale za vašo osebno predstavitev na spletni strani www.dos-design.org … »


Element “O”
[18. 12. 07]

Nov element... Stenski stol.... Takšen neopazen, zelo uporaben....priročen... prestavljiv... Zdi se, kot da ste nanj že velikokrat pomislili, pa ga niste nikoli do konca domislili … »


Pismo ministru
[18. 12. 07]

Spoštovani gospod minister Gregor Virant! Odzivam se na vaše izjave, ki ste jih podali medijem kot odziv na stališče stroke pri vzpostavitvi nove grafične podobe državnih organov RS … »


Hono
[11. 10. 07]

Lučka Hono je električna svečka, ki je bila oblikovana z namenom, da se ustvari naravna in prijetna svetloba podobna svetlobi sveče s pomočjo LED žarnice. Svečka se prižge in ugasne z vžigalico. Svetloba plapola kot plamen in se ugasne, če v njo pihnete … »


Imenovana prva sodna izvedenca za področje oblikovanja
[20. 09. 07]

Oblikovalca vizualnih komunikacij Vesna Brekalo in Sašo Urukalo sta 14. 9. 2007 prejela imenovanje za sodnega izvedenca. V razvidu za sodne izvedence, ki ga vodi Ministrstvo za pravosodje, je njuno strokovno področje opredeljeno kot izvedenstvo za področja oblikovanja vizualnih sporočil, industrijskega oblikovanja in oglaševanja … »


SALONE SATELLITE NA MILANSKEM POHIŠTVENEM SEJMU
[12. 06. 07]

Tudi letošnji najprestižnejši pohištveni sejem v Milanu ni minil brez slovenkih predstavnikov. Salone Satellite, ki je namenjen predstavitvi mladih in inovativnih oblikovalcev in arhitektov iz celega sveta, zagotovo predstavlja enega zanimivejših dogodkov na sejmu. Na njem sta se predstavila letos dva oblikovalca: Nika Zupanc in Matej Štefanac … »


« First  <  5 6 7

O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo

[21. 02. 18]

Bienalna razstava Društva oblikovalcev Slovenije predstavlja izbor oblikovalskih del nastalih v zadnjih dveh letih s področja oblikovanja vidnih sporočil, produktnega in unikatnega oblikovanja. Prikaz nastalih delov članov kaže tako prerez delovanja društva, kot tudi položaj v širšem kontekstu slovenskega oblikovanja. V tem času se je društvu priključilo več novih članov, predvsem ustvarjalcev na področju unikatnega oblikovanja. Vsak avtor je prikazan z delom, ki se najbolj dotika področja med vizijo in realnostjo v oblikovanju.


Marjan Žitnik

Izpostavljeni so tako nekateri na novo zasnovani izdelki notranje opreme, celostne vizualne rešitve nastale za različne blagovne znamke, plakati za gledališča, kot produkti izdelani v manjših serijah ali izdelki unikatnega oblikovanja. Širši koncept razstave je zasnovan kot vmesno polje med oblikovalsko vizijo in njeno realnostjo, ki jih kot posamezniki ali kot stroka doživljamo v današnjem prostoru in času – med posameznikom in oblikovalsko politiko, ali drugače, nekje na razpotju med vizijo in realnostjo.


Huberto Široka

Prikazujemo jo iz drugega zornega kota, saj menimo, da je oblikovanje, če bi ga uporabljali drugače, bil tisti osnovni smoter, ki ustvarja kvalitetno človekovo okolje z namenom izboljšanja vseh ravni našega bivanja. Koncept postavitve skuša prikazati odnos med oblikovalci in odločevalci. V dobi vsesplošnega in hitrega napredka je zelo očitno, da se omenjen odnos ne razvija sorazmerno z razvojem družbe.


Jozica Curk in Mateja Panter

Izzivalna postavitev horizontalne dvodimenzionalne ploskve, ki se izteka v prostorsko tridimenzionalno poudarjeno očišče, nagovarja zelo direktno. Večno paradigmo dvojnosti konkretizira z na eni strani periferno, nepoudarjeno, črno-belo a vsebinsko močno horizontalno površino in na drugi strani s prostorsko in barvno dominantnim kubusom povedne vsebine. Kot metafora materialnega + kontinuiranega ter nematerialnega + instantnega.


Maja Gspan

Na razstavi sodelujejo: Aleksandra Atanasovski, Renata Bedene, Petra Bole, Romi Bukovec, Mateja Panter & Jožica Curk, Ljubica Čehovin ̶ Suna, Petra Černe Oven, Jurij Dobrila, Nataša Druškovič, Matej Filipčič, Maja Gspan, Tea Goljevšček, Mirza Grošić, Nataša Grandovec, Danijela Grgić, Irena Gubanc, Ana Haberman, Aleš Hočevar, Olga Košica, Bojana Kovačič Zemljič, Jasna Kralj Pavlovec, Julijan Krapež, Mateja Krašovec Pogorelčnik, Mateja Kričej, Martina Lončar, Nina Malovrh, Martina Obid Mlakar, Jana Mršnik, Mateja Panter, Jana Pečečnik, Barbara Prinčič, RAKETA, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, Dalija Sega, Huberto Široka, Saba Skaberne, Jasna Šafar, Mateja Škofič, Vesna Štih, Anka Štular, Nataša Šušteršič Plotajs, Nataša Vuga, Mojca Turk, Marjan Žitnik, Breda Pungaršek Žohar, Polona Zupančič


Nataša Šušteršič Plotajs

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje med 15. 2. in 15. 3. 2018 poteka vzporedni program razstave O ... oblikovanje! Med vizijo in realnostjo, kjer bodo predstavljeni izdelki na voljo v fizični obliki.

Dnevnik: manifest-za-prihdnost
Avtor:


Društvo Oblikovalcev Slovenije