tapeta (arhiv)

2009

Japonski dizajn danes 100
[03. 04. 09]

Na potujoči razstavi Japonski dizajn danes 100 je na ogled izbor stotih najboljših produktov japonskega dizajna, ki so bili oblikovani od 90 let do leta 2000. … »


2008

Razstava Oblikovanje za državo
[23. 12. 08]

Za ugotavljanje kakovosti oblikovanja smo zasnovali dvodelno razstavo, ki na eni strani omogoča primerjavo pojavnosti osmih evropskih držav, na drugi pa opozarja na primere dobre prakse … »


Razstava Oblikovanje za državo
[03. 12. 08]

Oblikovanje za državo je razstava, ki primerja pojavnost osmih evropskih držav in primere dobrih praks oblikovanja za vladne resorje, institucije ter turistično, gospodarsko in kulturno promocijo … »


19. Ljubljanski pohištveni sejem
[06. 11. 08]

Tudi na letošnjem 19. Ljubljanskem pohištvenem sejmu Društvo oblikovalcev Slovenije podeljuje priznanje DOS za dosežke na področju oblikovanja. … »


Prvi posvet o ergonomiji
[23. 10. 08]

Podprli smo "PRVI POSVET O ERGONOMIJI", ki bo skrbel za ZDRAVO in kvalitetno sedenje! … »


Oblikovalski presežki četrtletja
[09. 10. 08]

Blagovna znamka Vertigo Bird je bila javnosti prvič predstavljena na Mesecu oblikovanja konec leta 2007 … »


Oko za oko
[18. 07. 08]

Jakopičeva galerija, Oko za oko, razstava selekcije del študentov oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani od 03.07. do 03.08. 2008 … »


DOS-ovo priznanje četrtletja - pomladi
[11. 06. 08]

Društvo oblikovalcev Slovenije je ponovno izbiralo med najboljšimi oblikovalskimi stvaritvami, ki pomenijo presežnike v slovenskem prostoru in dodelilo “Priznanje četrtletja”. … »


V posmeh prizadevanjem oblikovalske stroke
[02. 04. 08]

V posmeh prizadevanjem oblikovalske stroke je slab mesec dni po posvetu Oblikovanje za državo v Cankarjevem domu v Ljubljani izšel razpis Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG Celje) za prenovo celostne grafične podobe SLG Celje … »


Neustrezno pripravljen razpis ali zakaj je nekatere razpise bolje ignorirati
[02. 04. 08]

Samo šestnajst dni po okrogli mizi v Cankarjevem domu, na kateri je oblikovalska stroka opozorila na neustrezno in nestrokovno pripravljene razpise za pridobitev oblikovalskih rešitev, je: … »


Prijava zoper avtorje oglasa
[30. 01. 08]

V zborniku Golden drum report 2007 je bil objavljen oglas agencije Original z motivom nosečega otroka zraven pa zapis Young and experienced. Ker gre za žaljiv ter moralno in etično vprašljiv motiv, smo se kot osrednje stanovsko združenje s področja oblikovanja dolžni javno kritično odzvati … »


2007

Oblikovalski presežek jeseni
[23. 12. 07]

Za najboljše delo jesenskega izbora je bila izbrana ogrlica “ujeti val” oblikovalke Ande Klančič. Izbor je opravila komisija Društva oblikovalcev Slovenije v sestavi: Ksenija Baraga, Edi Berk, Vesna Brekalo, Ljubica Čehovin, Robi Ilovar, Peter Jamšek, Marko Japelj, Lenka Kavčič, Maša Maleš, Jernej Stritar, Julija Zornik … »


Priprava osebne predstavitve na spletnih straneh dos
[19. 12. 07]

Vse člane, ki na spletni strani DOS doslej še niste predstavljeni, ponovno vabimo, da nam posredujete potrebne podatke in materiale za vašo osebno predstavitev na spletni strani www.dos-design.org … »


Element “O”
[18. 12. 07]

Nov element... Stenski stol.... Takšen neopazen, zelo uporaben....priročen... prestavljiv... Zdi se, kot da ste nanj že velikokrat pomislili, pa ga niste nikoli do konca domislili … »


Pismo ministru
[18. 12. 07]

Spoštovani gospod minister Gregor Virant! Odzivam se na vaše izjave, ki ste jih podali medijem kot odziv na stališče stroke pri vzpostavitvi nove grafične podobe državnih organov RS … »


« First  <  5 6 7 8 >

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije

[18. 02. 20]

Realnost se umika imaginarnemu in hkrati zahteva zase svoj prostor. Virtualni kozarec vode nas najverjetneje zaenkrat še ne odžeja. Atomizacija družbe in komunikacija skozi števina socialna orodja, še ne pomeni socializacije – ali pač.

Predmet ali vidno sporočilo kot oblikovalska naloga in vsakič znova zapleten izziv zdaj postane neotipljiv akter navideznih prostorov, v katerih se prepletajo vtisi razmišljanj, uvodnih skic in zapisov z virtualnimi modeli in posnetki oblikovalskih del iz realnosti. Oblikovalska razstava se spremeni v gledališko predstavo, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh manifestacijah od intimnega sveta oblikovalca do občutenosti končnega v realnosti uporabnikov. Razstava bo intimno, deloma interaktivno, doživetje vsakemu obiskovalcu – gledalcu posebej in hkrati prikaz prihajajočih tehnologij, ki postopoma spreminjajo človeško okolje.

Osrednji razstavni prostor CD zavzame enigmatična temna kocka – črna snov v kateri se splete svet vizualnih sporočil, konfrontacij oblik in razmislekov. Hkrati se osebna sporočila številnih oblikovalcev pojavijo obešena in lebdeča nad publiko in kot polje pozivov k razmislekom predstavljajo obiskovalcem uvod v soočenje z individualno izkušnjo temne snovi.

Ta se manifestira v štirih različnih poljih pogledov, kakor štiri strani neba nakazujejo različna okolja, okoliščine in stanja morebitnih razmislekov. Gre le za očala na vsaki od stranic objekta, ki omogočijo gledalcu intimno izkušnjo vstopa v navidezno notranjost.

Sporočilo razstave utemeljuje Bamanovo besedilo:
»Zaradi negotovih ekonomskih in družbenih razmer se moški in ženske učijo dojemati svet – in to ves svet skupaj z drugimi ljudmi - kot zabojnik, poln zavrgljivih predmetov, predmetov za enkratno rabo. Poleg tega se zdi, da je svet sestavljen iz »črnih skrinjic«, ki so hermetično zapečatene, ki naj bi jih uporabniki nikdar ne odprli.«
Zygmunt Bauman, Tekoča moderna

Vodja projekta in idejna zasnova razstave:
Jurij Dobrila
Strokovna ekipa DOS:
Danijela Grgić,
Nataša Vuga

Besedila:
Jurij Dobrila, Danijela Grgić

Tehnična podpora in izvedba:
ArtRebel9 / Sebastjan Požlep, Matjaž Požlep

Fotografije: Jan Jamšek, Jurij Dobrila, Kristina Bursać, Ministrstvo za Kulturo,

Pokrovitelji razstave:
Ministrstvo za kulturo RS,
ArtRebel9,
BigBang,
Donar,
Pirnar.


Avtor:


Društvo Oblikovalcev Slovenije