tapeta (arhiv)

2010

Natečaj Celostna grafična podoba ljubljanskega športa
[17. 03. 10]

Javni, vabljeni, anonimni, odprti enostopenjski natečaj za izbiro izvajalca za oblikovanje Celostne grafične podobe ljubljanskega športa. … »


Za oživitev slovenskih blagovnih znamk
[22. 02. 10]

Načela oblikovanja in razvoja so v razvitih družbah zelo jasna. Gospodarstvo in vlade v svojih strategijah vključujejo oblikovanje v najpomembnejše razvojne in prioritetne načrte, ki ustvarjajo državno identiteto. … »


Natečaj Ljubljanska klop
[15. 02. 10]

Natečaj in natečajna naloga Ljubljanska klop … »


Oblikovalski presežek
[10. 02. 10]

Društvo oblikovalcev Slovenije tudi v letu 2010 nadaljuje s podeljevanjem javnih priznanj … »


BIO 22
[09. 02. 10]

Odprtje razpisa za prijavo del na 22. bienale industrijskega oblikovanja
7. oktober - 7. november 2010
Arhitekturni muzej Ljubljana, grad Fužine
»


Poziv ICSID k oblikovalskim rešitvam kot odzivu na katastrofo na Haitiju
[02. 02. 10]

Montreal (Kanada), 23. januarja 2010 – Mednarodni svet društev industrijskih oblikovalcev (ICSID) s splošnim pozivom, vzpodbujenim s katastrofo na Haitiju, naslavlja oblikovalce vseh profilov, da se povežejo v odprt dialog z mednarodnimi reševalnimi organizacijami, da bi se izvedli potencialni oblikovalsko učinkoviti projekti prenove. … »


Začeti pri koncu, končati na začetku?
[19. 01. 10]

Ob razstavi Prostor in čas Petre Veber … »


Aktualno
[15. 01. 10]

Aktualni natečaji, seminarji, predavanja, razstave … »


2009

Icograda World Design Congress Beijing 2009 & the 1st Beijing Design Week
[29. 09. 09]

From 24-30 October 2009, the biennial Icograda World Design Congress in association with the first Beijing Design Week will be held in Beijing, China for the first time. … »


Red dot za slovenski studio IlovarStritar
[16. 09. 09]

IlovarStritar, slovenski studio za vizualne komunikacije, je dobitnik prestižne mednarodne nagrade red dot (Red Dot Communication Design Award). … »


Utrinki z ladjice 12.06.2006
[26. 06. 09]

Utrinki z ladjice 12.06.2006 … »


Priznanje pomladi 2009
[26. 06. 09]

Društvo oblikovalcev Slovenije podeljuje Niki Zupanc Priznanje četrtletja za inštalacijo THE DOLL HOUSE … »


IN MEMORIAM
[26. 05. 09]

Miljenko Licul, 1946, Vodnjan pri Pulju - 2009, Ljubljana … »


Razstava DOS 2010: Oblikovanje za branje
[10. 05. 09]

V letu, ko bo Ljubljana nosilka laskavega naslova Svetovna prestolnica knjige, se prazniku tiskane besede pridružuje tudi Društvo oblikovalcev Slovenije. S selekcionirano razstavo Oblikovanje za branje v Cankarjevem domu smo si zastavili konceptualno postavitev del svojih članov. … »


Priznanje zime 2009
[09. 04. 09]

Komisija DOS-ovega Priznanja četrtletja je za priznanje zime 2009 izbrala delo "Grafična oprema interierja podjetja 3fs" … »


« First  <  4 5 6 7 8 >

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije

[18. 02. 20]

Realnost se umika imaginarnemu in hkrati zahteva zase svoj prostor. Virtualni kozarec vode nas najverjetneje zaenkrat še ne odžeja. Atomizacija družbe in komunikacija skozi števina socialna orodja, še ne pomeni socializacije – ali pač.

Predmet ali vidno sporočilo kot oblikovalska naloga in vsakič znova zapleten izziv zdaj postane neotipljiv akter navideznih prostorov, v katerih se prepletajo vtisi razmišljanj, uvodnih skic in zapisov z virtualnimi modeli in posnetki oblikovalskih del iz realnosti. Oblikovalska razstava se spremeni v gledališko predstavo, v kateri kot glavni igralec nastopa oblikovanje v vseh manifestacijah od intimnega sveta oblikovalca do občutenosti končnega v realnosti uporabnikov. Razstava bo intimno, deloma interaktivno, doživetje vsakemu obiskovalcu – gledalcu posebej in hkrati prikaz prihajajočih tehnologij, ki postopoma spreminjajo človeško okolje.

Osrednji razstavni prostor CD zavzame enigmatična temna kocka – črna snov v kateri se splete svet vizualnih sporočil, konfrontacij oblik in razmislekov. Hkrati se osebna sporočila številnih oblikovalcev pojavijo obešena in lebdeča nad publiko in kot polje pozivov k razmislekom predstavljajo obiskovalcem uvod v soočenje z individualno izkušnjo temne snovi.

Ta se manifestira v štirih različnih poljih pogledov, kakor štiri strani neba nakazujejo različna okolja, okoliščine in stanja morebitnih razmislekov. Gre le za očala na vsaki od stranic objekta, ki omogočijo gledalcu intimno izkušnjo vstopa v navidezno notranjost.

Sporočilo razstave utemeljuje Bamanovo besedilo:
»Zaradi negotovih ekonomskih in družbenih razmer se moški in ženske učijo dojemati svet – in to ves svet skupaj z drugimi ljudmi - kot zabojnik, poln zavrgljivih predmetov, predmetov za enkratno rabo. Poleg tega se zdi, da je svet sestavljen iz »črnih skrinjic«, ki so hermetično zapečatene, ki naj bi jih uporabniki nikdar ne odprli.«
Zygmunt Bauman, Tekoča moderna

Vodja projekta in idejna zasnova razstave:
Jurij Dobrila
Strokovna ekipa DOS:
Danijela Grgić,
Nataša Vuga

Besedila:
Jurij Dobrila, Danijela Grgić

Tehnična podpora in izvedba:
ArtRebel9 / Sebastjan Požlep, Matjaž Požlep

Fotografije: Jan Jamšek, Jurij Dobrila, Kristina Bursać, Ministrstvo za Kulturo,

Pokrovitelji razstave:
Ministrstvo za kulturo RS,
ArtRebel9,
BigBang,
Donar,
Pirnar.


Avtor:


Društvo Oblikovalcev Slovenije