tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

Ambient Ljubljana - sejem pohištva 2010

[10. 11. 10]

»NAGRADA DOS – POHIŠTVO LETA«

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) že skoraj 30 let vsako leto podeljuje nagrado slovenskim oblikovalcem in podjetjem za kvalitetno oblikovan izdelek, ki predstavlja očiten razvojni premik ali vsaj potencial v smislu novih materialov ali tehničnih rešitev in je razstavljen na pohištvenem sejmu v Ljubljani. Nagrada DOS je pomembno priznanje podjetjem, ki v svoj delovni proces vključujejo oblikovanje kot enega ključnih elementov gospodarskega razvoja. Posebnost in teža nagrade je predvsem v dejstvu, da DOS konsistentno nagrajuje le slovenske zamisli in izdelke, ki so bili razviti in izdelani v Sloveniji s slovenskim znanjem. Pri tem posveča DOS izjemno pozornost mednarodni prepoznavnosti slovenskega izdelka in obenem ohranja svojo dolgoletno tradicijo enega pomembnejših nosilcev gospodarskega razvoja.

POROČILO KOMISIJE

Strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali Lenka Kavčič, Mateja Panter in Jurij Dobrila, je ocenjevala po naslednjih kriterijih: inovativnost, ergonomija, funkcionalnost, estetika, možnost serijske proizvodnje, ekologija in posluh ustvarjalcev za aktualnost danes in jutri.

Po celovitem in natančnem pregledu razstavljenih eksponatov se je komisija soglasno odločila, da nagrado »POHIŠTVO LETA 2011« podeli oblikovalcema:

TEI IN EDU VIDOVIČ

za pohištveno linijo AMBRA, ki sta jo oblikovala za Mizarstvo Bolčič.

Posebnost masivnega pohištva AMBRA je izjemna povezava trodimenzionalnih pohištvenih linij, vrhunskega tradicionalnega in mojstrskega načina mizarske izdelave s sodobno tehnologijo in sodobnim oblikovanjem. Bogato oblikovana fronta se preliva v stranice in predstavlja izjemno zanimiv miselni premik, ki sočasno z ustvarjanjem sodobnega bivalnega prostora daje izdelku plemeniti pridih preteklih stoletij. Navidezno tradicionalna oblika in obdelava lesa je nadgrajena z visoko uporabnostjo, s svežo in zelo avtorsko idejo ter napredno tehnologijo, ki je v zadnjem času omogočila dostopno izvedbo povsem novih oblikovalskih prijemov. Takšni izdelki so bili nekoč lastni le najboljšim rokodelcem, ki so izdelovali pohištvo samo za izbrance.

Predstavljeni izdelek je brezčasen in zato pripada vsem današnjim in tudi mnogim prihodnjim generacijam, kar še dodatno poudarja z uporabo orehovega lesa. Prav tak izdelek kaže najvišje spoštovanje plemenitemu materialu, ki ni le za kratek čas. Življenska doba pohištva AMBRA zanesljivo več kot presega minljivo pohištvo današnjega časa in nam zelo jasno napoveduje obdobje, ko bomo ekološko in tudi drugače vsestransko osveščeni kupci spet kupovali le izdelke trajne vrednosti.

Žirija nagrajuje to delo kot rezultat večletnega dela avtorjev in njunega sodelovanja s proizvajalcem – sodelovanja, ki je tudi sicer v preteklih letih že obrodilo vrsto opaženih izdelkov.

Linijo AMBRA doslej sestavljata visoka in nizka omarica, ki imata dve različici notranje razporeditve za različne uporabne namene. V kratkem lahko pričakujemo širši asortiman.

Nagrajencema iskreno čestitamo!


Avtor: DOS


Društvo Oblikovalcev Slovenije