tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

BELABELA v Frankfurtu

[09. 03. 11]

Resnično uspešen slovenski nastop na največjem svetovnem sejmu uporabnih predmetov za bivalno okolje - AMBIENTA 2011 FRANKFURT

V času, ko se večina slovenske industrije bori za preživetje ali je to celo že njena preteklost, se slovensko oblikovanje postavlja v sam svetovni vrh.

Oblikovalski tandem BELABELA, ki ga sestavljata Jana Mršnik in Vesna Štih, se je na povabilo frankfurtskega sejma in pod okriljem Društva oblikovalcev Slovenije, letos predstavil v okviru svetovne oblikovalske selekcije Talents. Uvrstitev v majhno skupino izbranih oblikovalcev je velik uspeh za kogarkoli, letos pa je nastop slovenskega oblikovalskega tandema daleč presegel najbolj optimistična pričakovanja in običajno pozornost javnosti ter njuno delo postavil naravnost v zenit najbolj interesantnih produktov na svetu. Njun majhen in preprost razstavni prostor je postal ena ključnih točk obleganja številnih poslovnežev, arhitektov in novinarjev iz vsega sveta.

Več časopisov je objavilo dela tandema BELABELA; celo »lokalni« dnevnik Welt am Sontag je v svoji, najpomembnejšemu sejmu namenjeni nedeljski prilogi, ki jo bere ves poslovni svet, njunemu delu namenil izjemno pozornost. S fotografijami se je pojavilo na naslovnici in na skoraj polovici notranje strani. Tudi televizijske hiše iz vsega sveta so primerno posnele nastop in izdelke BelaBela. Takšne pozornosti ni doslej pritegnil še noben slovenski razstavni prostor.

Welt am Sontag pod naslovom Beli čas ali Čas za belo navaja, da so izdelki BELABELA čisto beli in ob katerih človek takoj pomisli na snežinke. Nadalje pišejo, da sta obe slovenski oblikovalki inspiracijo verjetno našli v snežnih kristalih ali vzorcih fraktalov, ker se strukture, ki jih ustvarjata, preoblikujejo iz ene v drugo. Napol transparentni senčniki, košare, paravani. Vse elemente lahko uporabnik spaja, čvrstost pa jim dajejo lastnosti kvalitetnih materialov, ki so lahko naravnega ali pa industrijskega izvora. Najvažnejša pa je trajnost in trpežnost izdelkov ter njihova prijaznost okolju.

Komentarji o predstavljenih novostih na sejmu so opozorili na dejstvo, da je prihodnost odprta le za sveže, brezkompromisne in visoko kvalitetne izdelke, ki izražajo močno osebnost. Prav to je lastnost vseh del BELABELA. Navidez kar nekako skromni izdelki izražajo brezkompromisno avtorsko energijo in močno individualnost, prav to pa jih razločuje od preostale množice.

BELABELA se v Sloveniji predstavlja že nekaj let in njene stvaritve so bile že deležne pozornosti, ki pa nikakor ni pripeljala do uresničitve izdelkov v poslovnih krogih. Lani je njuno delo dobilo priznanje na Bienalu industrijskega oblikovanja, s kolegicami sta se predstavili v francoskem tekstilnem muzeju Husseren-Wesserling, … Zdaj se je zanju našlo še več sto poslovnih priložnosti, od katerih pa je seveda zagotovo le nekaj res pravih.

Upamo lahko, da bo BELABELA tudi v prihodnje ostala slovenska blagovna znamka, ki se bo nadalje uspešno širila po vsem svetu. Njun nastop dokazuje, da je mogoče v svetu uspeti le s svežim, lastnim, smelim, dobrim, drznim in predvsem novim ter prepoznavnim oblikovanjem, kar pa je dolgoletna ter velika hiba slovenskega gospodarstva. Seveda ju zdaj čakajo velike preizkušnje, povezane z izdelovanjem, zalogami, dobavami, … To pa je obenem izjemen izziv gospodarstvu, ki ju obdaja.

Čestitke!


Avtor: DOS


Društvo Oblikovalcev Slovenije