tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

BIO 22

[09. 02. 10]

Sporočilo za javnost

Prijava del: 1. februar–12. april 2010

Sedmega oktobra 2010 bodo v Arhitekturnem muzeju Ljubljana odprli že 22. bienale industrijskega oblikovanja. BIO je pregledna mednarodna razstava, ki z izborom dobro oblikovanih izdelkov ter poudarkom na kakovosti, izvirnosti in inovativnosti del predstavlja aktualne tokove v sodobnem oblikovanju.

Izbor najboljših oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let bo na BIO 22 predstavljen v treh skupinah: A. Proizvodi, B. Produktna grafika in informacijsko oblikovanje, C. Zasnove. Letos bodo večjo pozornost namenili vsebini prijavnih skupin, v okviru katerih so izpostavili osnovne in prednostne kriterije, ki naj jih za razstavo BIO 22 izbrana dela izpolnjujejo.

V razpisu je (v skupini B) večji poudarek namenjen informacijskem oblikovanju, področju, ki sicer na BIO ni novo in je bilo vedno pomembno, a se je prej pogosto izgubilo v množici posamičnih predstavitev grafičnega oblikovanja. To področje, ki se ga zaradi izrazite usmerjenosti k uporabniku in njegovim aktualnim potrebam v sodobni družbi v zadnjem času v oblikovalski stroki vse bolj izpostavlja, je eno najširših področij vizualnih komunikacij. Ukvarja se s prevajanjem kompleksnih skupin podatkov v enostaven, jasen in pregleden vizualni jezik, z namenom podajanja informacij na način, da so uporabniku čim bolj neposredno razumljive. Z namenom predstavitve tega v slovenskem prostoru dokaj deficitarnega področja strokovni in širši javnosti so v sodelovanju z dr. Petro Černe Oven in društvom Pekinpah pripravili cikel predavanj O informacijskem oblikovanju in različne spremljevalne dogodke BIO 22, na katerih bodo mednarodno priznani strokovnjaki govorili o izboru, vizualizaciji, interpretaciji in sporočanju podatkov.

Na razstavi BIO 22 bodo posebno pozornost namenili vsebinsko močni in didaktično zasnovani razstavi, ki bo obiskovalcem nazorno predstavljala prednosti in značilnosti razstavljenih oblikovalskih dosežkov.

Razstave BIO odlikuje premišljen izbor del s strani uglednih mednarodnih strokovnjakov – izbirne komisije in žirije. Sekretariat BIO, ki je organizator bienala, razpiše vabilo za sodelovanje na razstavi, izbirna komisija, sestavljena iz strokovnjakov za različna področja oblikovanja, ki jo za vsak bienale znova imenuje sekretariat, pa izbere dela, ki so razstavljena.

Po strogi selekciji vseh prijavljenih del izbrana in razstavljena dela pregleda še ugledna mednarodna žirija, ki med njimi podeli najvišja oblikovalska priznanja: Zlate medalje BIO, Dobre zasnove BIO, Častne pohvale BIO in Nagrade za študentsko delo. Nagrajenci bienala so znani na večer slavnostne otvoritve razstave, ki jo obišče okoli 1.000 obiskovalcev iz tujine in Slovenije. Nagrade BIO podeli predsednik mednarodne žirije in najuglednejši predstavniki slovenske države in gospodarstva.

Dogodek je kulturna prireditev, neposredno vezana na industrijo, gospodarstvo, stroko, inovacije, šolstvo in razvoj, hkrati pa dejavnosti industrije in stroke približuje širši javnosti ter povezuje različne panoge.

Da pa bo jesen res pestra in oblikovalsko obarvana, bodo organizatorji poskrbeli s spremljevalnim programom BIO 22. Tako se bodo v času enega meseca po Ljubljani vrstile razstave, mednarodna predavanja, ustvarjalne delavnice za otroke in mladino, izobraževalni seminarji, konference, javna vodstva in še kaj.

Več informacij o BIO in Pravilnik za sodelovanje na 22. bienalu industrijskega oblikovanja najdete na www.bio.si.

Kontakt:
Sekretariat BIO
Arhitekturni muzej Ljubljana
Pot na Fužine 2, 1000 Ljubljana
T: 01 540 03 48
infobio@aml.si


Avtor: BIO


Društvo Oblikovalcev Slovenije