tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvorana



Tokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

DOS 60 LET

[27. 01. 12]

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je 23. januarja 2012 s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu obeležilo 60. obletnico svojega delovanja. Dogodka v Štihovi dvorani se je udeležil tudi predsednik države dr. Danilo Türk. Zbrane sta nagovorila še predsednik društva Robert Klun in predsednica strokovnega sveta društva Maja Gspan. Maja Lozar Štamcar iz Narodnega muzeja Slovenije je na kratko predstavila zgodovino delovanja DOS, Vesna Brekalo pa je poskrbela za njegovo mednarodno predstavitev.

Akademijo je pospremil tudi zbornik, ki pod naslovom Oblikovanje je odgovor združuje prispevke izpod peresa domačih avtorjev. Ti so razmišljali o oblikovanju, poslanstvu društva ter o trenutni gospodarski in politični situaciji v Sloveniji. Kot je v predgovoru zapisal predsednik DOS Robert Klun, želijo z zbornikom slovenskih oblikovalskih dosežkov oblikovalci povedati, da je med njimi veliko potenciala in pripravljenosti za sodelovanje. "Slovenija je majhna dežela, a nabita z željo po preboju, bogata z naravo, naravnimi materiali in vrednotami. Prav takšno identiteto odražajo dela, ki so pred vami. Vsaka stvaritev je po svoje avantgardna, napredna, v nekaterih segmentih morda celo 'donkihotska'," je še zapisal Klun.

Ob jubileju ...

Društvo oblikovalcev Slovenije – DOS je strokovno, nepridobitno združenje oblikovalcev. Njegovo poslanstvo je uveljaviti oblikovanje kot poklic, strateško orodje in vitalni dejavnik kulturne identitete družbe. V svojih vrstah prostovoljno združuje avtorje s področij industrijskega, grafičnega, unikatnega, komunikacijskega in prostorskega oblikovanja. Cilji društva so promocija stroke, organizacija preglednih razstav in drugih oblik javnih predstavitev dela članov društva ter vzpostavitev vezi med stroko in njenimi uporabniki/naročniki. Pomemben dejavnik aktivnosti društva je etični imperativ. Članstvo v združenju ni pogojeno z osebnim pogledom na estetiko, temveč s cilji in prizadevanji društva in strokovnostjo posameznika.

Slovenski ustvarjalci so svoje društvo ustanovili v sredini 20. stoletja, kmalu po koncu druge svetovne vojne. Njegova zgodovina sega vse v leto 1951. V času šestdesetletnega delovanja je združilo vrhunske ustvarjalce iz vrst oblikovalcev, slikarjev, kiparjev in arhitektov. Društvo je najstarejše poklicno združenje oblikovalcev v Sloveniji.

Ob visokem jubileju velja izpostaviti nekatere dogodke, ki so obeležili delovanje društva. Leta 1962 je društvo pripravilo program nalog in sodelovanja z industrijo, ter pripravilo koncept stalne razstave industrijskega oblikovanja, poznan pod imenom Bienale industrijskega oblikovanja -BIO. Leta 1963 je društvo sodelovalo na ustanovni skupščini mednarodnega združenja grafičnih oblikovalcev ICOGRADA in leta 1966 pripravilo svetovni kongres in generalno skupščino mednarodnega združenja grafičnih oblikovalcev na Bledu.

Društvo je v prostoru bivše Yugoslavije vzpostavilo standarde delovanja oblikovalskih praks in izhodišča za vrednotenje poklica, kot tudi nalog. Leta 1979 je prvič izdalo priporočila za vrednotenje oblikovalčevega dela. Leta 1992 je društvo organiziralo mednarodni kongres in generalno skupščino industrijskih oblikovalcev (ICSID) v Ljubljani in Slovenijo spremenilo za kratek čas v metropolo oblikovanja.

Člani društva so v okviru programskih svetov galerij, muzejev in časopisnih svetov pomembno sooblikovali programsko usmeritev kulturnih ustanov ter vsebinsko zasnovo časopisnih in knjižnih izdaj s področja kulture in umetnosti. Društvo je vzpostavilo ključne povezave na področju oblikovalske stroke tako v državnem, kot mednarodnem prostoru ter postalo polnopravni član mednarodnih oblikovalskih združenj, kot so ICOGRADA, ICSID, IFI, WCC in BEDA.

Društvo oblikovalcev Slovenije je prehodilo dinamično razvojno pot poslanstva na področju oblikovanja in ustvarjalnosti. Danes je pogled društva usmerjen v prihodnost, saj je priložnosti za napredek s pomočjo oblikovalskih znanj veliko. Z globalizacijo in razvojem tehnologij, ko se močno spreminja status oblikovalca. se je treba prilagoditi globalnim tokovom in v razmerah svetovne konkurence poiskati "slovensko pot". Spoznanje, da je oblikovalsko znanje pomembno gonilo gospodarskega, kulturnega in socialnega življenja, bo odgovor na marsikatero težavo sodobnega sveta.


Avtor: DOS, Sašo Urukalo


Društvo Oblikovalcev Slovenije