tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

IN MEMORIAM

[26. 05. 09]

Miljenko Licul, 1946, Vodnjan pri Pulju - 2009, Ljubljana

Miljenko Licul je med stanovskimi kolegi v Društvu oblikovalcev Slovenije veljal za nesporno strokovno avtoriteto ob tem, da je bil kot sogovornik zelo preudaren.

Osebni pečat je vdihnil že na samem začetku svojega oblikovalskega snovanja, ko je v modernistični slog grafičnega oblikovanja sedemdesetih let vpeljal drugačno, poetsko govorico, ne da bi pri tem zanikal vsebinske prvine naloge.

V širši javnosti pa je postal Licul prepoznaven predvsem zaradi oblikovanja državotvornih prvin. Je avtor podobe slovenskega denarja, najprej tolarja in kasneje evra. Bankovce je ovekovečil z znamenitimi Slovenci, kovance pa je opremil s slovenskimi motivi. Oblikoval je prvi slovenski potni list, novo osebno in zdravstveno izkaznico.

Leta 1985 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 Plečnikovo nagrado. Bil je prvi nagrajenec med oblikovalci vizualnih komunikacij s Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel leta 2008.

Miljenko Licul je v nagovoru ob prejetju poudaril, da ne more pristati na tezo o vseprisotni popolni svobodi izražanja, ki sočasno na ostankih te svobode žrtvuje dostojanstvo duha in kulturno podobo skupnosti, v kateri živimo.

"Stanje na področju kakovosti javnega komuniciranja je, milo rečeno, problematično. Za takšno podobo so odgovorni predvsem lastniki in upravljalci medijev. Medijske hiše, veliki naročniki ter tudi oblikovalci in snovalci medijskih sporočil v boju za zaslužek pogosto pozabljajo na temeljne etične postulate,” je opozoril Licul in dodal, da potreba po manifestaciji kulturnega v človeku ostaja vedno prisotna, ne glede na sistem, trenutne razmere, status ali politično opcijo.

“Ob zadnji spremembi v začetku 90. let se je tu in tam kakšen avtor, ki je bil uspešen in prisoten tudi v prejšnjem sistemu, nespretno in nepotrebno poskušal opravičiti z izjavo, da je režim izkoriščal njegov talent. Talent je treba čim bolj in čim več izkoriščati,” je poudaril Licul.

Ustvarjalnost Miljenka Licula širšemu svetu sporoča, da so grafično oblikovani predmeti in teksti pot ne samo k dvigu ali padcu vizualne kulture, ampak tudi k razumevanju ali nerazumevanju sveta. To je najbolj pomembno sporočilo Liculove ustvarjalnosti.

Njegov ustvarjalni opus in etična drža predstavljata navdih in vodilo pri snovanju vsem nam, njegovim kolegom oblikovalcem.


Avtor: DOS


Društvo Oblikovalcev Slovenije