tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

O oblikovanju zdaj - Die Welt

[28. 03. 11]

Objavljeno v Welt am Sontag, februar 2011

Prevod: N. Zelenko

Prosta pot oblikovanju

V svetu polnem lepih izdelkov oblikovalci iščejo nenavadne ideje

Z nekaterimi predmeti živimo skupaj le kratek čas, drugi pa ostajajo leta v hiši in nam zbujajo različna občutja; naravnost vzljubimo debele kristalne kozarce, življenja brez mehke odeje na zofi si ne moremo več predstavljati, bronasti posodi za kuhanje se nikoli ne bi odrekli. Po drugi strani pa se skoraj sramujemo nekaterih funkcionalnih in pogosto uporabljanih predmetov, ki pa po uporabi takoj spet zginejo v omaro, saj že sam pogled nanje predstavlja provokacijo za naš estetski čut.

Odkar se oblikovalca kot Michael Graves in Jasper Morrison kreativno izživljata v kuhinji, dobivajo razne kuhinjske utensilije drugačno podobo. Toaster in kotliček za vodo nista več uniformirana plastična predmeta. Namesto tega postajata bolj podobna skulpturi kot navadnemu kuhinjskemu pripomočku. Pojavlja se čudno nasprotje; medtem ko kuhinje postajajo vse lepše ter predstavljajo statusni simbol dobrega oblikovanja, se za njihovimi vrati (omaric, op.p.) skriva beda vsakdana. Ali vam je mar za likalno desko, ali za stojalo za sušenje perila? Kdo bo načel to temo in jo prikazal v pravi luči?

Ne gre za diktaturo dizajna kot to venomer poudarja strokovnjak Mateo Kries, glavni kurator Vitra Design muzeja, ki se dnevno srečuje z vprašanji oblikovanja. Njegov odgovor na ta vprašanja, je lani izdana knjiga »Totalni design«. Svarilo pred estetskim pretiravanjem in pred preveliko pozornostjo do tako imenovanih Life-Style produktov.

Predmet naj bi nekaj povedal o kupcu čigar okus vedno bolj krni, na njegovo mesto pa stopajo znaki raznih blagovnih znamk, kar je premik nazaj ugotavlja Kries. Treba se je odločiti, kaj je dizajn in kaj styling? In ko smo že pri tem, se lahko vprašamo še kaj je s trajnostjo in brezčasnostjo oblikovanih predmetov in kako se zunanja forma sklada z njihovo funkcionalnostjo. Kries ne stoji sam za svojimi zahtevami. Tudi drugi ljudje razmišljajo o tem kaj je v našem času dober okus.

Člani žirije iz Essna, ki podeljuje nagrado »Red Dot Design Award«, kot tudi podeljevalci nagrade »Design-Plus«, ki jih finansirata Svet za oblikovanje in nemško ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo prav tako iščejo odgovore na to vprašanje. Usmerjeno oblikovanje, visoka kvaliteta dizajna, inovativne oblike so iztočnice zagovornikov dobrega okusa, ki naj se upoštevajo pri podeljevanju nagrad. Pečat »Design Plus« se vsa leta podeljuje na sejmu Ambijente v Frankfurtu, ki z več kot 4000 razstavljavci spada med največje sejme te vrste. Na zmagovalnih stopničkah sta Alessijeva kuhinjska deska in termovka, silikonski ojačevalnik za iPhone in krpa za posodo iz Holandije. Ponudba je široka, Ambiente je tako kot Maison & Object v Parizu ali Tendence v Frankfurtu odskočna deska za nove izdelke. Vsako leto pride na tisoče novih predmetov na ogled in preko sejmov, tudi do potrošnikov. Tu se vzpostavijo smernice in trendi za prihodnjo sezono.

Pomoč pri organizaciji nudi oblikovalski biro bora.herke. Že od leta 1990 oblikovalki Cem Bora in Claudia Herke izbereta aktualne oblikovalske tendence iz veliko prevelike ponudbe. Vtisi iz Milanskega sejma pohištva odsevajo v njunih analizah, prav tako vzorci in kroji z raznih mednarodnih modnih revij. Končno se prične pravo delo. Izbrane razstavljavce morata za obiskovalce sejma predstaviti s tržno privlačnimi in nazornimi koncepti.

Za letošnje leto Claudia Herke napoveduje konec kratkoživosti; potrošniki so zasičeni in imajo močno željo osredotočiti se, najti svoje priljubljene predmete in odkriti lastno individualnost v stilu. Zdi se, da je kritika Matea Kriesa obrodila sadove. Na sejmu Ambiente ljudje vsekakor kupujejo lepe stvari za vsakdanjo rabo. In platforme kot je na primer »Talents«, kjer mladi oblikovalci uresničujejo svoje zamisli, kažejo da obstajajo estetske rešitve za predmete vsakdanje rabe, čeprav le v obliki prototipov. Če bodo prišli tudi do trgovin, ne zavisi le od kupcev. Vpliv imajo prodajalci, ki ne sprejmejo izdelkov, ki tržno niso prilagojeni. »Že dalj časa opažamo, da kupci iščejo predmete z osebnostjo, ki naj bodo vse kaj drugega kot brezhibni,« pravi Claudia Herke. Torej prosim ...


Avtor: Christiane Meixner


Društvo Oblikovalcev Slovenije