tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

Oko za oko

[18. 07. 08]

Jakopičeva galerija, Oko za oko, razstava selekcije del študentov oblikovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani od 03. 07. do 03. 08. 2008

Na ogled je več kot 90 izdelkov z vseh področij vizualnih komunikacij in industrijskega oblikovanja - plakati, celostne podobe, knjižni in revijalni prelomi, študijske slike in risbe, vizualne študije, ilustracije ter kiparski izdelki, izdelki za tretje življenjsko obdobje, zasnove radiatorjev, predstavitvene tehnike in izdelki iz stekla. Izbor je opravila žirija v sestavi Petre Černe Oven, Suzane Bricelj in Tomata Koširja za področje vizualnih komunikacij ter Darka Miladinoviča, Davida Cuglja in Marka Škerlavaja za področje industrijskega oblikovanja.

Ideja za takšno razstavo se je med študenti porodila zaradi stiske s prostorom na Oddelku za oblikovanje, njegove precejšnje oddaljenosti od centra mesta ter zaradi nepreglednosti semestrskih razstav za obiskovalce.

Svojo skromno premiero je doživela pred dvema letoma v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, nadaljevanje pa leto kasneje v Narodni galeriji. Od tedaj, v popolnoma študentski organizaciji, počasi odrašča in pridobiva na pomembnosti ter kredibilnosti. Kot vsako leto je referenčna in na visokem izvedbenem nivoju. Na razstavi so predstavljeni le najboljši izdelki tekočega leta, izbrani s strani zunanje, vsako leto drugačne, neodvisne strokovne žirije za vizualne komunikacije in industrijsko oblikovanje.

Na razstavi prevladujejo študijski izdelki s področja vizualnih komunikacij, manj je izdelkov industrijskega oblikovanja, so pa zato slednji bolj skrbno izbrani. Edinstveni so izdelki iz stekla in terakote, dodelani v funkcionalnem (manj v estetskem) so prototipi industrijskih izdelkov za tretje življenjsko obdobje. Vidno je usmerjanje profesorjev v preizkušanje najrazličnejših tehnik sodobnih vizualnih medijev in spodbujanje k premišljevanju sodobnih vizualnih izzivov, od kombinacije najrazličnejših likovnih tehnik do premisleka o pomenu in (ne)osnaževanju urbanega prostora z vizualnimi sporočili. Študentje se učijo osnov kompozicije in barv, kiparstva, metaforičnega likovnega jezika, rešujejo probleme in zahteve hipotetičnega klienta ali izdelajo celotno podobo za konkretnega naročnika, ki mu potem ponudijo svojo rešitev. Vse bolj dejavno je tudi mednarodno izmenjevanje študentov, tako da je možno videti celo nenavadni izdelek poljskega študenta.

Osrednji izdelek razstave so vizualne študije besed: glasno, sram, dialog, cenzura, tiho, monolog, magično; vizualne asociacije, ki so zbrane na jambo plakatu pred Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje na Dolenjski cesti 83 v Ljubljani.


Avtor: Vid Lenard


Društvo Oblikovalcev Slovenije