tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

Priznanje za življenjsko delo

[17. 11. 10]

MATJAŽ VIPOTNIK

Delo Matjaža Vipotnika predstavlja najvišji vrh oblikovalskega sveta v svetovnem merilu in je tako ponos slovenskega oblikovanja. Avtor ustvarja podobe, publikacije in plakate za kulturne prireditve, gledališke predstave in filmske projekte, tudi scenografije, knjige in drugo.

S svojimi oblikovalskimi stvaritvami za slovenska gledališča je razširil pojmovanje sporočil predstav iz gledališkega odra v širše družbeno in predvsem urbano okolje. Tako je uveljavil pomensko relevantna grafična sporočila kot privlačna in dejavna sporočila v informacijsko večsmernem in večplastnem prostoru. Križišča in ulice je spremenil v del gledališča in obenem galerijo najodličnejših umetniških likovnih del, ki so mimoidočim zanesljivo vsaj olepšala vsakdanji življenjski trenutek.

Obsežnega dolgoletnega oblikovalskega opusa, ki zajema celo vrsto grafičnih izdelkov različnih vsebin za različne naročnike, si skoraj ni mogoče zamisliti brez del, ki bi jih lahko današnji strokovnjaki zavrgli ali vsaj zapostavili. Del, ki jih ne bi povozil čas, kadar govorimo o več ustvarjalnih deetletjih le enega posameznika, si danes skoraj ni mogoče zamisliti.

V celotnem opusu Matjaža Vipotnika pa je prav tisto, kar predstavlja razliko med običajnim delom oblikovalca in delom resničnega umetnika. V njegovem opusu namreč ni stvari, ki ne bi bila uporabna in aktualna tudi danes, nekatere celo po dvajset ali več letih od svojega nastanka. Ni je, ki bi že zdaj sodila v oblikovalsko preteklost in prav vse, kar je Matjaž doslej nam zananega naredil, ima potencial prihodnosti. Le redkim ustvarjalcem uspe vsa dela, brez izjeme, spraviti v brezčasne predale resnične umetnosti. Prav zato mu kolegi podeljujemo nagrado za življenjsko delo.


TIHOMIR TOMIČ

Tihomir Tomič je svojevrstna in obenem izjemna osebnost slovenskega oblikovanja. Kot diplomant splitske umetniške šole je pred štirimi desetletji prišel v Rogaško Slatino. Temu je botrovala pobuda, želja in podpora enega največjih tedanjih jugoslovanskih likovnih ustvarjalcev Raula Goldonija, s katerim sta v nekaj naslednjih letih skupaj ustvarila vrsto umetniških in tudi uporabnih predmetov. Tihomir je prišel v steklarsko okolje ter se takoj in za vedno zaljubil v svoj novi material; v »najboljše steklo na svetu, ki ga ima le Steklarna Rogaška«. Tako je rekel Goldoni in to pravi Tiho tudi danes.

V desetletjih svojega dela v steklarni je verjetno popolnoma pozabil nase, zlil se je s celoto tisočglavega kolektiva, mu s svojimi močmi in izjemnim talentom pomagal preživljati stotere krize in zanj soustvarjal velike uspehe. Njegova dela se že desetletja uspešno ponašajo na najodličnejših prodajnih policah vseh svetovnih prestolnic. Naprodaj so skupaj z deli največjih svetovnih avtorjev. Poimenovana so z različnimi blagovnimi znamkami, tudi z najbolj zvenečini in resnično najslavnejšimi.

Prepričani smo, da je Tihomir Tomič med vsemi slovenskimi oblikovalci ustvaril največ uspešnih novih izdelkov, ki sicer običajno ne nosijo njegovega imena, vendar pa je prav na vseh napis »Made in Slovenija«.


Avtor: DOS


Društvo Oblikovalcev Slovenije