tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

Razstava Moč niti

[10. 05. 10]

V galerijskih prostorih Alzaškega tekstilnega muzeja v Husseren-Wesserlingu v Franciji bo od 15. maja do 5. septembra 2010 na ogled razstava z naslovom Moč niti. Akademska slikarka Ksenija Baraga je na povabilo Alzaškega tekstilnega muzeja k projektu povabila še ustvarjalke Eto Sadar Breznik, Ando Klančič, Jano Mršnik in Vesno Štih. Organizacija razstave poteka pod okriljem Društva oblikovalcev Slovenije in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

S tekstilnimi skulpturami se predstavlja pet slovenskih ustvarjalk različnih generacij. Četudi prihajajo iz različnih poklicnih in izobrazbenih okolij Univerze v Ljubljani (slikarstvo, arhitektura, tekstilno oblikovanje), jim pomenita nit in vlakno osnovo njihovega navdiha in raziskovanja. S klasičnimi in inventivnimi tekstilnimi tehnikami kot so tkanje, zračna čipka, pletenje, kvačkanje, vezenje, tekstilni tisk, krpaži …, je soustvarjanje prostora in poseg vanj ključni dejavnik pri oblikovanju njegove identitete. Medtem ko pri Kseniji Baraga opažamo strukturne, teksturne, koloristične in kiparske finese s poudarki na podrobnostih, pri Eti Sadar Breznik prevladujejo transparentne ambientalne postavitve z domišljenimi svetlobnimi poudarki. Anda Klančič se predstavlja s svojim likovnim rokopisom, z risbo linearno in prostorsko usmerjane zračne čipke. Jana Mršnik in Vesna Štih (blagovna znamka BelaBela) raziskujeta nove interpretacije tekstila in uporabljata različne zanj neznačilne materiale ter obenem odkrivata, kako daleč lahko ideja tekstila poseže.

Avtoric in njihovih del ne povezuje le soroden odnos do prostora, temveč tudi poglobljena simbolna sporočilnost, za katero si prizadevajo. Iz njihovih del vejejo in odzvanjajo temeljne človeške in globalne bivanjske zakonitosti, opozorila, vizije, asociativne navezave, arhetipi, simbolika, prostranstva duha …

Vse predstavljene umetnice so samostojne ustvarjalke na področju kulture v Sloveniji in so se skozi svoja kreativna obdobja seznanjale z različnimi sferami likovnega in umetniškega snovanja. V številnih delovnih projektih in rezultatih individualnih raziskav presegajo ustaljena pojmovanja tekstilnega oblikovanja kot zgolj uporabne zvrsti; kompleksnejše razumevanje tekstilne umetnosti plemenitijo z večslojnostjo in večpomenskostjo sporočil.


Avtor: Nuša Podgornik, umetnostna kritičarka


Društvo Oblikovalcev Slovenije