tapeta (arhiv)

2021

Odprti projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov
[09. 04. 21]

Društvo oblikovalcev Slovenije v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS - Direktoratom za lesarstvo, objavlja odprti, enostopenjski projektni natečaj za oblikovanje lesarskih izdelkov. … »


2020

MMXX Bienalna razstava Drušva oblikovalcev Slovenije
[18. 02. 20]

Od 18. Februarja 2020 v Cankarjevem domu – velika sprejemna dvoranaTokratna razstava se sooča z razmerji med virtualnim in realnim, med zasebnim, javnim in idividualnim. Razstava je posledica razmerij in soočenj z okoliščinami v katerih oblikovanje, kot ključno polje razvoja in kulture še vedno in znova obstaja.

»


2019

Prenova celostne grafične podobe Univerze v Ljubljani
[02. 08. 19]

Zadnje dni smo priča eksploziji člankov in komentarjev o domnevni prenovi celostne
grafične podobe Univerze v Ljubljani (UL), k čemur svoj pogled podajamo tudi
predstavniki Društva oblikovalcev Slovenije … »


NAGRADA - POHIŠTVO LETA 2019
[01. 08. 19]

Podjetje Pirnar razume besedo "design" v njenem najglobjem resničnem pomenu. Ta ne označuje le nekaj lepega in za oko privlačnega. Design je razvoj v najsiršem pomenu besede, design je prihodnost, ki nastaja danes. … »


2018

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018
[01. 08. 18]

OBLIKOVALSKI PRESEŽKI 2018

Društvo oblikovalcev Slovenije tokrat že enajstič podeljuje priznanja »Oblikovalski presežki«, priznanja za dela, ki so jih prispevali slovenski oblikovalci v letošnjem letu. To priznanje se je v zadnjih letih razvilo kar v najvišje priznanje oblikovalske stroke v Sloveniji.
Presežki 2018»


O…oblikovanje! Med vizijo in realnostjo
[21. 02. 18]

Bienalna selekcionirana razstava Društva oblikovalcev Slovenije
Cankarjev dom, 15. 2.—15. 3. 2018
»


2017

NAGRADA – POHIŠTVO LETA 2018
[28. 11. 17]

Nagrada, ki jo DOS podeluje v okviru sejma AMBIENT v Ljubljani … »


govor prof. Machtiga ob podelitvi priznanja za življenjsko delo
[23. 11. 17]

Počastitev priznanja za življenjsko delo v tako izjemni družbi ustvarjalcev, ki so prejeli priznanja 2017 za svoje oblikovalske presežke najširšega razpona, je zame prav poseben privilegij. To je izjemna ‘pravica’ biti v družbi mladih kolegov, ki imajo pred seboj še dolgo poklicno pot kultiviranja v družbeno dobro. Pa saj to udejanjajo z vsako potezo, ki jo zrcalijo njihova priznanja. Seveda, vsi delujemo v okvirih nikoli prekinjenih dogovorov o našem poslanstvu, zato bom tudi sam po svojih močeh pritrdilno odgovoril dragemu Mihi Turšiču, ki mi iz Nizozemske piše: ‘upam, da te ‘življenjske’ nagrade še ne pomenijo konec vašega dela in da boste še kaj naredili za naš čas’.
»


PODOBE ČASA
[06. 05. 17]

V Ministrstvu za zunanje zadeve se z novo postavitvijo nadaljuje prikaz razstave Društva oblikovalcev Slovenije. … »


Beneški bienale in Barbara Prinčič
[04. 05. 17]

Slovenska oblikovalka Barbara Prinčič razstavlja na spremljevalni razstavi beneškega bienala Venice Design … »


2016

DOS NAGRADA pohištvo leta 2017
[17. 11. 16]

Julijan Krapež
mizarstvo Potočnik - za mini bar - element sistema 2016 … »


2015

Zlata A’Design Award za Barbaro Prinčič
[01. 06. 15]

Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka in predavateljica na Oddelku za industrijsko oblikovanje UL
ALUO, je tudi letos med nagrajenci prestižnega mednarodnega oblikovalskega tekmovanja A’Design
Award and Competition. Tokrat je prejela zlato nagrado v kategoriji svetil in svetlobnih sistemov, za
izdelek LED svetilka 5x5. … »


2014

POHIŠTVO LETA 2015
[06. 11. 14]

Nagrada društva oblikovalcev Slovenije


Nagrada Društva oblikovalcev Slovenije vsako leto nagrajuje plodove slovenskega napredka na področju pohištva. Letos nagrajuje oblikovalca Julijana Krapeža in proizvajalca Mizarstvo Potočnik za izdelek »Smreka in terrazzo«.

»


Kulturni Bazar 2014
[24. 04. 14]

Konec marca se je v Cankarjevem domu odvijal Kulturni bazar 2014, enodnevni dogodek, kjer se predstavi večina slovenskih kulturno-umetniških organizacij. Pestra ponudba je namejena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, kjer se lahko osebno pogovorijo z razstavljalci ali pa ponudbo skozi leto spremljajo v Katalogu kulturno-umetnostne vzgoje


http://www.kulturnibazar.si/katalog-ponudbe-201112»


Razstava REFORMA, Cankarjev dom 2014
[07. 02. 14]

V prvem tednu novega leta je kulturno dogajanje popestrila razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu. Selekcionirana razstava članov DOS je bienalna razstava, ki že vrsto let prikazuje dosežke slovenske oblikovalske stroke. Pretekle razstave so se navezovale na različne vsebine. Tokrat je bila tema razstave ReForma.

»


 1 2 3 >  Last »

Slovenski oblikovalci na Finskem

[18. 09. 12]

Svetovna prestolnica oblikovanja Helsinki predstavlja na osrednji razstavi Everyday Discoveries tudi izbor slovenskega oblikovanja

Društvo oblikovalcev Slovenije je sprejelo povabilo in izziv organizatorja svetovne prestolnice oblikovanja Design Forum Finland, da predstavi nekaj slovenskih najodličnejših oblikovalskih odgovorov na temo predmetov za vsakdanjo rabo. Organizator je postavil tematski okvir, v katerem se vsaka država lahko predstavi le z enim, izjemoma največ s tremi izdelki za vsako temo.

Iskali so odgovore v obliki naše nacionalne oblikovalske »ikone« (ICON), našo izjemno široko prisotno a vendar ljudem komaj zaznavno »nevidno« oblikovalsko rešitev (INVISIBLE), rešitve izdelkov »druženja in bivanja skupaj« (GATHERING), najboljši prikaz naše »domišljije« (IMAGINATION), našega razvoja in »inovativnosti« (INNOVATION), našega sodobnega razumevanja ter spoštovanja dediščine v obliki novega izdelka, ki se navezuje na izdelke iz preteklosti – »reinterpretirane tradicije« (TRADITION REINTERPRETED).

Za dobrega poznavalca stroke navidezno dokaj enostavna naloga je kmalu pokazala, da gre vendarle za izjemno zahtevne odločitve. Nastal je širok izbor reprezentativnih del, ki so jih vanj uvrstili člani strokovnega odbora Društva oblikovalcev Slovenije. Temu je sledilo primerjanje in tehtanje posameznih predlogov ter nato ožja selekcija, ki je potekala v Sloveniji in obenem na Finskem. Nekajmesečni proces selekcije je pokazal novo kvaliteto, medsebojno spoznavanje in nekajkrat tudi razlike v pogledih. Privedel je do končne odločitve finske skupine kuratorjev v zasedbi Elina Aalto, Krista Kosonen in Saara Renvall ter v sodelovanju s studijem Aalto+Aalto (Elina & Klaus Aalto), ki je avtor postavitve razstave. Izbranih je bilo osem slovenskih izdelkov: trije izdelki v kategoriji »druženja in bivanja skupaj« in po eden v vsaki od ostalih petih kategorij. Posebnost in kvaliteta tega izbora najboljših slovenskih del je predvsem dejstvo, da selekcija kaže pogled na nas odzunaj, kako nas vidijo tujci, kar pa se lahko razlikuje od naših lokalnih mnenj.

Finski design je danes pojem v kvalitetnega oblikovanja, vezanega na izčiščene linije, preproste a premišljene oblike, perfektne detajle, uporabo naravnih materialov, negovanje tradicije in črpanje vzorov iz narave. Zametek organizacije Design Forum Finland je bil kot stanovsko druženje ustanovljen že leta 1875! Zato je toliko bolj pomembno, da je slovenska razstava v nizu oblikovalskih dogodkov na Finskem doživela velik odmev in si jo je ogledalo okrog 10.000 gledalcev.

Slavnostno otvoritev Everyday Discoveries so odprli Pekka Timonen, izvršni direktor World Design Capital (WDC) Helsinki 2012, Dilki de Silva, sekretarka ICSID in Jussi Pajunen, župan Helsinkov. Mednarodna razstava je prikazala oblikovalske izdelke triindvajsetih držav iz celega sveta. September je v Helsinkih še posebno zaznamovan z raznimi oblikovalskimi dogodki, saj se jih bo ta mesec zvrstilo največ, preko 200.

EKSPONATI

1. Glavni akter slovenske predstavitve oblikovanja nastopa v kategoriji »ikona«, to je seveda svetovno znana ikona slovenskega oblikovanja REX, fotelj avtorja Nika Kralja iz petdesetih let, ki ga po dolgoletnem premoru ponovno uspešno izdeluje in prodaja širom po svetu podjetje Impakta-les.

2. Kategorijo »nevidnega« je zavzela Elanova smučka MBX, prvi carving, ki jo je leta 1991 oblikoval Oskar Kogoj.

3., 4., 5. Kategorijo »druženja in bivanja skupaj« zastopa stol LAJT, ki sicer nikdar ni doživel serijske proizvodnje, avtorja Janeza Suhadolca.

Steklarna Rogaška se predstavlja kar z dvema serijama kristalnih izdelkov, kozarci DISCO avtorja Tihomirja Tomiča iz leta 2008 in setom kozarcev in steklenic SHADE, ki jih je ustvaril Jurij Dobrila leta 2010.

6. Slovensko »domišljijo« predstavlja knjiga Ljudska pravljica HUDIČEVA VOLNA, ki jo je lani ponovno oživil slikar Zvonko Čoh in je izšla pri Mladinski knjigi.

7. Najbolj reprezentativen med »inovacijami« se je selektorjem izkazal urbani sedež SITTY, ki ga je zasnoval in ga izdeluje Gigodesign.

8. Ponovno oživitev naše preteklosti v kategoriji »reinterpretirana tradicija« pa predstavlja lanskoletni otroški stolček – gugalnik HI KONJIČEK avtoric Mateje Panter in Jožice Curk.


Avtor: DOS


Društvo Oblikovalcev Slovenije